Een gids voor het omgaan met stress
We weten allemaal hoe het is om je gestrest te voelen, maar het is niet gemakkelijk om precies aan te geven wat stress betekent. We kunnen ons gestrest voelen als we veel te doen hebben, of als we het gevoel hebben dat we een situatie niet aankunnen. Onder druk staan hoort bij het normale leven, en het geeft je vaak de energie om resultaten te boeken. Maar het kan overweldigend worden en dan kan stress je geestelijke gezondheid gaan aantasten.
Leven met stress kan erg moeilijk zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen die kunnen helpen.
Korte lezing
Heb je vijf minuten? Neem deze eenvoudige stappen om je stress te helpen beheersen. Bedenk alleen dat verschillende dingen werken voor verschillende mensen, probeer alleen waar jij je goed bij voelt.
- Ga na wat voor jou stress veroorzaakt, zodat je problemen kunt voorzien en manieren kunt bedenken om ze op te lossen. Misschien kun je situaties die stress veroorzaken niet vermijden, maar erover nadenken (alleen of met iemand die je vertrouwt) kan helpen om je erop voor te bereiden.
- Organiseer je tijd. De meeste mensen hebben een bepaald moment van de dag waarop ze zich het best kunnen concentreren. Plan belangrijke taken op je beste moment van de dag. Maak een lijst van alles wat je moet doen en prioriteer de taken. Je kunt zelfs een tijd toewijzen om elke taak te voltooien. Breek elke grote taak op in kleinere stappen, neem pauzes, vraag om hulp en varieer het soort taken dat je gedurende de dag doet.
- Accepteer dat je niet alles kunt veranderen of controleren wat er met je gebeurt.
- Zorg voor je algemeen welzijn, of emotionele weerbaarheid. Je kunt dit doen door een aantal veranderingen in je levensstijl aan te brengen, waaronder:
- Wees recht door zee en assertief in de communicatie met anderen, en zeg "nee" als je voelt dat dat nodig is.
- Sommige mensen merken dat yoga, meditatie, aromatherapie, massage, reflexologie, kruidenbehandelingen of hypnotherapie hen helpen te ontspannen.
- Naast contact houden met je vrienden en familie, kun je proberen nieuwe of andere mensen te ontmoeten door lid te worden van een klas of een club of door vrijwilliger te worden. Online of in persoon kun je nieuwe contacten leggen met mensen die je interesses of waarden delen.
- Zoek evenwicht. Als één activiteit of verantwoordelijkheid bijna al je tijd en energie in beslag neemt, probeer dan ten minste een deel van je energie te richten op andere delen van je leven.
- Zorg voor jezelf. Lichaamsbeweging, een evenwichtig dieet, tijd buitenshuis doorbrengen en slaap kunnen allemaal helpen om angstniveaus onder controle te houden. <<Lees meer over het verbeteren van je slaap>>.
- Gun jezelf een pauze. Beloningen voor kleine successen (of dat nu een traktatie is, of wat tijd voor jezelf) kunnen je helpen de druk die op je staat onder controle te houden. Los eventuele conflicten met collega's of familieleden op en wees vergevingsgezind, jegens jezelf en anderen.
- Bouw je sociale netwerk op. Praat met iemand die je vertrouwt. Als iemand naar je luistert, kan dat je angstgevoelens verlichten. Heb je niemand met wie je kunt praten, neem dan contact op met een liefdadigheidsinstelling of organisatie die een hulplijn of steungroep voor lotgenoten aanbiedt. Misschien kun je met iemand op het werk praten, een HR-medewerker. Als je meer steun nodig hebt, kunt je met je huisarts of een andere zorgverlener praten